Pihlajan Pirtti -oma koti kullan kallis!

Perhe Pihlajan taloprojekti. Tule seuraamaan talonrakennusprojektin eri vaiheita, päätöksiä, vinkkejä, ja elämää projektin ympärillä! Talomallina on Design Talon Hailuoto 143.

keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Unelmista totta...

Olemme siis kolme henkinen perhe, joka asustelee vielä tällä hetkellä omassa rivitalo kolmiossa Lempäälässä. Herra M. työskentelee IT-alalla, ja haaveilee tulevan talon autotallista. Rouva M. pyörittelee numeroita myöskin IT-alalla toimivassa yrityksessä, ja haaveilee uuden kodin puutarhasta ja keittiöstä. Sekä Pikku M., jolle kaikki taitaa olla vielä suurta mysteeriä, mutta varmasti tulee pitämään omasta leikkimökistä ja pihasta, jolla saa vapaasti juosta ja riehua.

Jo nykyistä asuntoa etsiessä, oli lähtökohtana löytää sellainen asunto, mikä on helppo myydä ennen seuraavan askeleen ottamista. Omakotitalo on kuitenkin ollut meidän unelma jo alusta lähtien. Se, että hankimmeko uudehkon omakotitalon vai lähdemmekö rakentamaan oli jossain vaiheessa vielä epäselvää. Uusi on kuitenkin aina uutta, ja talo tehdään meidän mielemme ja ratkaisujemme mukaan. Lisäksi nyt selvittelyjen jälkeen tajusimme, että valmiista talosta olisi joutunut maksamaan varainsiirtoveroa huomattavasti enemmän, kuin pelkästä tontista. Joten tämä vinkkinä myös muille pähkäilijöille, jos tätä ette ole vielä tajunneet...

Mitä kriteereitä meillä siis oli tulevalle talolle/tontille?

Ehkä tärkeimpänä kriteerinä voisi sanoa oman rauhan, mutta kuitenkin on oltavat hyvät kulkuyhteydet esimerkiksi Tampereelle. Nykyään monet omakotitalo-alueet ovat tupattu niin täyteen, että omasta keittiön ikkunasta näkee naapurin olohuoneeseen. Ja tällaista emme kumpikaan oikein halua, jos ei ole aivan pakko.

Kaksikerroksisessa asunnossa asuessa on huomannut muutamia huonoja puolia portaista. Riehakkaan kiipeilijätaaperon kanssa turvaportit ovat olleet äärimmäisen hankalat käyttää, ja turvallisuuskin tämän myötä heikentyy. Lähes pari kertaa kuussa molemmat portit, sekä ylhäällä että alhaalla, ovat jääneet käteen, kun niitä on yrittänyt aukaista. Lisäksi imuria on hankala kuljettaa edes takaisin siivotessa. 

Tämän myötä kriteerinä oli siis yksikerroksinen omakotitalo. Talossa pitää olla maalämpö! Nyt kun olemme makselleet järkyttäviä sähkölaskuja lämmityskuluista, kertapompsaus maalämmöstä maksaa itsensä kuitenkin takaisin jossakin vaiheessa.  Toinen lämmitysmuoto on ehdottomasti varaava takka. Vaikka tätä ei välttämättä enää kuitenkaan maalämmön ohella tarvita, on se ehdottomasti tunnelmaakin luova elementti. Neljä makuuhuonetta, joista yksi ainakin jossain vaiheessa on työ/vierashuoneena.  Lisäksi on myös kaikkea pikkuhifistelyä, mutta nämä tulevat varmaan esille myöhemmin.  :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti