Pihlajan Pirtti -oma koti kullan kallis!

Perhe Pihlajan taloprojekti. Tule seuraamaan talonrakennusprojektin eri vaiheita, päätöksiä, vinkkejä, ja elämää projektin ympärillä! Talomallina on Design Talon Hailuoto 143.

torstai 16. tammikuuta 2014

Tontti

Etsiskelimme kauan tonttia Lempäälästä. Kasvukantainen kunta Tampereen vieressä, varsinkin yksityisten myymien tonttien hinnatkin sen jo kertovat. 

Lempäälän kunta kuitenkin onneksemme asetti myyntiin 3 kpl tontteja viime syksynä, tontit ovat  noin neljän kilometrin päässä nykyisestä asunnostamme. Infoa näistä löytyi jo alkukesästä kunnan nettisivuilta, kun tiedustelimme kunnalta yleisesti myyntiin tulevista tonteista.  Kävimme tuolloin jo katsastamassa paikan, tie päättyi pöheikköön, eikä oikein vielä voinut kuvitella minkälainen alueesta tulisi. Lisäksi junarata meni mielestämme turhan lähellä. Ajatus tästä tontista katosi kuvitelmista kesän ajaksi. Syksyllä uudestaan muistimme tontin, kun kunnanlehdessä oli tiedote tarjouskilpailun alkamisesta. Kävimme katsomassa uudestaan alueella, jossa nyt oli tehty jonkinmoinen polku jo tontille.  Raivattu alue näytti nyt paljon paremmalta, ja junaratakin alkoi kuulostaa tottumiskysymykseltä.  Tälle tietylle tontille sopisi meidän talomme! 

Tarjouskilpailu olikin aika mielenkiintoinen kokemus. Mistä ihmeestä ensikertalainen tietää paljonko tarjota!? Tarjoat liikaa, jonka jälkeen harmittaa ylihintaisuus. Tarjoat liian vähän, jolloin harmittaa parin euron puuttuminen. Tai tarjoat sopivasti, jolloin saat tontin. :) 

Meidän tuleva tonttimme on siis 1184 m2 kokoinen, jolle mahtuu ihan mukavan kokoinen tupa. 
Tontilla ei onneksi ole ihmeellisiä rakennusrajoitteita, ja ilmeisesti talon tontille sijoittelukin on aika väljä. Mutta senhän näkee sitten kuinka käy, saadaanko rakennuslupa. Lisäksi tontilla on muutama iso kuusi, joihin Rouva M. onkin jo suunnitellut erilaisia kohdevalaisimia. 

Mietimme myös maaperätutkimusta tontille, kunta ei tätä onneksi vaadi. Rouva M:n isä, maanrakentaja-expertti, sanoi että välttämättä sitä ei tarvittaisi. Näkisihän sen pohjaa kaivettaessa mitä eteen tulee. Kunnallistekniikan kaivuukuopat näyttivät hyvältä moreenimaalta, ja myös vastaava mestari näytti vihreää valoa hyvän maan puolesta



Talon tontille sijoittelusta on tullutkin aikamoinen suunnittelu. Talo pitää olla sijoitettuna kuvan katkoviivaiselle alueelle. Eli alue on 4m tien varresta,samoin länsipuolen naapurin rajalta, pohjoispuolella taas 7m rajasta. Kysymyksenä varsinkin oli minne haluamme huoneiden ikkunoiden sijoittuvan, ja haluammeko auringon paistavan takapihalle. Tähän päädyttiin; talo olisi päätysisäänkäynnillä, pihalle ajettaisiin mutterinkulmasta ja etupihaa ei oikeastaan ole, vain iso takapiha. Jokseenkin näin:



Edit/17.1.2014

Vinkit:
- Ensikertalaisille, ole tarkkana asemakaavan kanssa. Kahdella muulla tontilla oli johtorasitteet. Tämä vaikuttaa esimerkiksi talon malliin, ja kerroslukuun, koska tontin rakennettava ala on pienempi. Lisäksi puutarhan ruusupuskat voidaan joutua kaivamaan koska vain ylös, esim. rikkoutuneen putken takia. 
- Tarkista kunnalta rakennusluvan käsittelyaika. Joissakin kunnassa sen saa nanosekunnissa, joissakin kestää taas HIEMAN kauemmin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti